Flykter fra gjeldskrise

Lenis kan hverken norsk eller noe særlig engelsk. Hun har likevel valgt å ta med seg sin ett år gamle datter og forlate alt det kjente i sitt hjemland i håp om en trygg fremtid i Norge.

Det er ikke mer enn 20 dager siden hun kom hit for første gang, sammen med sin vesle familie. Mannen jobbet som T-banefører i Spania.

– Vi ser at økonomien bare går en vei i Spania, derfor fant vi ut at det var best å dra. Vi hadde jobber hjemme, men hva med datteren vår? spør Lenis i en samtale med Aftenposten.

De har foreløpig fått seg jobber i renholdsbransjen. Hun jobber fire timer pr. uke og mannen jobber seks timer. Ved siden av studerer de norsk på egenhånd.

– Håpet er å kunne jobbe som sykepleier når jeg har lært meg språket, men foreløpig tar jeg hva som helst, sier hun.
– Hvorfor akkurat Norge?
– Jeg leste om det på Internett, og det så veldig bra ut. Derfor dro vi hit.

Onsdag denne uken møtte Aftenposten henne på Servicesenteret for utenlandske arbeidstakere for å skaffe seg personnummer. Med personnummer kan hun melde seg på norskkurs.
Tall fra Skatteetaten viser at det på ett år har vært en dramatisk økning i antall søreuropeere som søker lykken i Norge.

Fra Hellas har antall arbeidsinnvandrere som søker om skattekort økt med 82 prosent. Fra Spania har det økt med 33 prosent og fra Italia har det økt med seks prosent.
Nav har merket stor pågang som følge av gjeldskrisen i Europa.

Mange av dem som kommer til Norge har høy utdannelse fra hjemlandet, og det er mange ungdommer. Arbeidsledigheten blant de unge er spesielt høy, sier en Navansatt.

Selv om mange har gode kvalifikasjoner, mangler de fleste språkkunnskaper og kan derfor ha vansker med å finne en relevant jobb. Vi er veldig opptatt av å gi dem et realistisk bilde av deres jobbsjanser i Norge. De fleste jobber krever at man snakker godt norsk, eller i det minste godt engelsk.

En italiener sier: – Jeg tjener mer som servitør her enn hva jeg ville gjort med en fullført mastergrad i Italia. Og akkurat nå er det veldig vanskelig å få jobb der, sier han.
En spansk kvinne er ikke like heldig. Hun har forlatt sønnen på syv i Spania for å søke lykken i Norge. Dersom hun får jobb her, vil hun flytte hit permanent med sønnen.
– Jeg har hatt noen småjobber, men er fortsatt arbeidssøkende. Jeg håper jeg finner noe, hva som helst. I Spania er det ingen fremtid, sier hun.

Fra Aftenpostens nettside 25.11. 2011

Et nettsted for voksne som ønsker å bli bedre til å lese og skrive