Vil du bli astronaut

NASA søker etter menn og kvinner som kan reise til den internasjonale romstasjonen.

Dersom du drømmer om å reise ut i verdensrommet, kan du søke jobben som astronaut tilknyttet den Internasjonale romstasjonen ISS. Men stillingen krever mye av deg. Din tidligere jobb-bakgrunn vil bli undersøkt, du bør ikke ha vært borti narkotika, du må ha svært god helse og du må regne med mye reising – noe en astronaut kanskje ikke vil ha så mye i mot.

Du må også ha minst en grad som ingeniør innen bioteknologi, fysikk eller matematikk. Å bare være pilot holder ikke.

NASA skriver at de vil ha «enestående vitenskapspersoner, ingeniører og andre talenter for å viderebringe den store oppdagelsesprosessen som oppdraget krever. Kreativitet, ambisjoner, samarbeid, vågemot og vilje til å utforske. Det er det som kreves for å jobbe for NASA,
Om du skulle være så heldig å få jobben, vil du kunne heve en god, om ikke astronomisk lønn.

Men søkere med regne med en lang prosess med undersøkelser og intervjuer. De utvalgte vil kunne begynne som astronauter sommeren 2013. Men før astronautene eventuelt skal opp i rommet, må de gjennom en treningsperiode på omtrent to år, noe som betyr at de nyansatte astronautene først får dra ut av atmosfæren i 2015.

Du må være utdannet pilot og i tillegg ha utdanning som ingeniør innen bioteknologi, fysikk eller matematikk.

Den kommende amerikanske astronauten kan heller ikke være for lav eller høy. Høydekravet er minimum 1,57 meter og maksimum 1,91 meter. Godt syn og gode svømmeferdigheter er også krav som stilles.

NASA skriver at de vil ha mennesker med disse personlige egenskapene:

  • er kreative
  • har ambisjoner
  • er gode til å samarbeide
  • har vågemot
  • har sterk vilje

Dersom den største drømmen din i verden er å bli astronaut, må du uansett begynne prosessen med å bli amerikansk statsborger. Det er nemlig bare amerikanere som kan søke.

Fra Aftenposten 15.11.2011, Arild Færaas

Et nettsted for voksne som ønsker å bli bedre til å lese og skrive