Folk har mistet matvettet

Folk kaster 30 % av maten i søpla.
Det er dekket til fest i parken utenfor Sagene kirke. Folk strømmer til med kjeler og gryter med varm og kald mat. De er en del av aksjonsgruppen Matgilde for hungersnød, som vil sette fokus på hvor mye mat som kastes hver dag.

I flere dager har de kjørt rundt til butikker og samlet inn mat som er utgått på dato og egentlig var på vei i søpla.

– Folk blander sammen uttrykkene best før og siste forbruksdato, sier prosjektlederen. Det er mange som ikke lukter og ser på maten før de kaster den. Det er synd at så mye god mat blir kastet på grunn av det. Folk kaster opp til 50 kg hver per år. Vi har mistet matvettet.

En rekke sultne forbipasserende benker seg rundt langbordet. En bruktbutikk har donert porselenstallerkener for at maten virkelig skal nytes.

– Det smaker helt fantastisk, skikkelig godt, sier en mann som har satt seg ved bordet. Det smaker bare ferskt, og det er overhodet ingen ting som tyder på at dette er gammel mat.

– Aksjonsgruppa er engasjert i to av vår tids største utfordringer, klimaødeleggelser og fattigdom. Dette prosjektet synliggjør begge områder. Områder norske myndigheter åpenbart ikke er flinke nok til å sette fokus på. I dag kastes 30 % av maten, og det er ikke nok politisk engasjement rundt dette.

Folk flest bør være mer bevisste. Men det største problemet ligger hos distributørene, de store grossistene og hos butikkene som forholder seg til et veldig rigid regelverk for holdbarhet på mat.

– Det er frustrerende, det er dumskap og det er vondt, også med tanke på at vi lever i et verdenssamfunn der mennesker lider av kronisk sult. Da blir det vulgært og fælt at vi kaster så mye, sier en annen mann.

Fra Aftenpostens nettside

Et nettsted for voksne som ønsker å bli bedre til å lese og skrive