Stillesittende arbeid

Fysioterapeuten har vært innom kontoret og hengt opp denne plakaten.

Lytt til kroppen
Tenk på hvordan du arbeider og hvordan du beveger kroppen. Folk har forskjellige måter å tilpasse kroppens bevegelser på for å unngå musesyke.
Følg 20-20-20-regelen. Ta en 20 sekunders pause hvert 20. minutt og stirr på et punkt som ligger 20 meter unna. Det gjør at øynene omstiller seg og minsker belastningen.
Sett deg opp. Sørg for at du endrer sittestilling. Forsøk å sitte høyere oppe på stolen slik at du legger mer vekt på bena enn på korsryggen. Det hjelper til å holde ryggen rett og posituren høy.
Ikke bruk kraft. Musen og tastaturet er mer følsomme enn man tror. Du får den ønskede reaksjonen med bare en lett berøring, og det minsker faren for belastningsskader.
Ha god plass. Sørg for at du har nok plass på og under skrivepulten slik at du kan endre arbeidsstilling. En rotete skrivepult er også en kilde til stress og irritasjon, som kan forverre plagene ved musearm.
Vær i bevegelse. Benytt muligheter til å strekke og gjøre små øvelser ved skrivebordet for å opprettholde styrke og forbedre hjerterytmen gjennom dagen.
Ta en pause. Ta en femminutters pause hver time. Det hjelper kroppen med å slappe av og tvinger deg til å bytte arbeidsstilling. Du trenger en kopp kaffe allikevel.
Sitt godt. Sørg for at du hviler armene på skrivepulten og fingrene på tastaturet og musen. Muskelbelastning er ofte forbundet med armer og hender.
Plasseringen er viktig. Ha stolen rett foran skjermen. Skjermen skal være i en armlengdes avstand. Tastaturet og musen skal være direkte foran deg innen en komfortabel rekkevidde, og tastaturet skal ligge i nivå med albuen.
Utviklet for deg. Det finnes mange alternativer til den tradisjonelle musen som hjelper deg med å redusere belastningen og forhindre skader. Velg den som er best for kroppen din.

Til ettertanke

Hvilke tre tips vil du velge for å unngå belastningsskader?
Hvordan orienterte du deg i teksten for å finne disse?

Oppgaver til Stillesittende arbeid finner du her.

Et nettsted for voksne som ønsker å bli bedre til å lese og skrive