Gutter og kroppsfiksering

Skjønnhetstyranniet rammer også gutter. Stadig flere unge gutter plages av vrangforestillinger rundt kropp og utseende.

En undersøkelse blant gutter om de er fornøyde med kroppen sin, viser disse resultatene

  • 26 % svarte ja
  • 22 % svarte nei, men at de ikke orker å gjøre noe med det
  • 52 % svarte nei, men at de jobber med saken

Er kroppsfiksering kun et jenteproblem? Nei, det baller på seg for gutta også. En undersøkelse gjort av Norges Idrettshøgskole viste at av fem prosent av gutter mellom 15 og 24 år ønsker å endre på utseendet ved hjelp av fettsuging, kirurgiske inngrep eller medisinering.
Guttekroppen blir utsatt for et tiltagende skjønnhetstyranni. Som jenter, måles gutters vellykkethet i stadig større grad ut fra hvor attraktive de er kroppslig. Det å ha en fin kropp er et tegn på mestring og kontroll. Den harde, veltrente kroppen er idealet. Kroppsfikseringen har ført til at de pumper, trener og passer på kaloriene. Idealet er en V-form figur med muskuløs overkropp. Dette idealet forsterkes gjennom bilder av lettkledde, muskuløse mannekropper i tv, ukeblader og reklame.
Dette kan få alvorlige konsekvenser for mange: I løpet av de siste årene har vi sett en tendens til økende spiseproblemer hos gutta. 6,5 prosent av gutter i 14-15-årsalderen viser tegn til spiseforstyrrelser. Selv om kroppsvekten er normal, føler mange seg for feite.

Er du fornøyd med kroppen din?

  • Ja
  • Nei, men orker ikke gjøre noe med det
  • Nei, men jobber med saken

Fra nettsiden ung.no

Et nettsted for voksne som ønsker å bli bedre til å lese og skrive