Spiseforstyrrelser

Det er bra å spise sunt og være opptatt av helsa. Mange av oss kunne sikkert ha nytte av å tenke mer på hva vi putter i magen, men noen blir så opptatt av å spise sunt at det blir en slags besettelse. Da kan en livsstil som i utgangspunktet var sunn, bli usunn.

Ortoreksi er en ny spiseforstyrrelse som har oppstått de siste årene. Det var den amerikanske legen Steven Bratman som skapte uttrykket i 1997. Ortoreksi er ingen offisiell diagnose slik anoreksi og bulimi er, men i likhet med dem, er fokus for mye rettet mot kroppen.

Mennesker som sliter med ortoreksi blir veldig strenge på hvilke matvarer de kan spise.
De vil for eksempel kun spise ren mat uten tilsetningsstoffer.

Det er faktisk flere menn enn kvinner som lider av ortoreksi. De er ikke er opptatt av å gå ned i vekt, målet er kun å spise svært sunt hele tiden og trene mye. Det er mange av dem som melder seg på «Birken» hvert år.

Mye kan tyde på at mennesker med spiseforstyrrelser også sliter med følelsesmessige vanskeligheter. Å ha sterkt fokus på mat gjør at de føler de har kontroll over livet. Hele deres sosiale liv styres av at de kun må spise sunn mat. Mange takker nei til bursdager og middagsselskaper for å unngå mat de ikke tillater seg selv å spise.

Ortorektikere trenger hjelp av fastlege, ernæringsfysiolog eller psykoterapeut for å komme over vanskene.

Den store faren, eller paradokset med ortoreksi, er at det er så kort vei mellom et sunt og harmonisk liv – og et usunt og uharmonisk liv.

Et nettsted for voksne som ønsker å bli bedre til å lese og skrive