Rare sporter

Sint okse

Okseløpene i Pamplona
San Fermin-festivalen feires i juli hvert år i Pamplona i Spania. Det er da de kjente okseløpene i gatene går av stabelen. Det er unge menn fra mange ulike land som kommer til festivalen for å løpe foran oksene. Det er blitt en slags manndomsprøve. Det er satt opp gjerder slik at oksene skal holde seg innen en og samme gate i 800 meter. Det er ikke helt ufarlig å være med i løpet. Det hender oksene ser rødt og spidder en og annen uheldig sjel med hornene. De siste årene har 13 menn blitt drept av oksene. Men jevnt over går det bra, for de fleste løper i mål før de har sett en eneste okse. Uansett, hvor modig er det egentlig å løpe foran utsultede, vettskremte okser?

Osterulling
I England driver de med den litt spesielle sporten «osterulling». Fra toppen av en bakke slippes det ned store, gule oster. Så skal deltakerne løpe etter hver sin ost og fange den. Det er ikke lett, for osten kan få en fart av 112 kilometer i timen. Så langt har ingen klart å ta igjen osten. Men mange faller og skader seg i den ville jakten. Den som vinner er den som klarer å komme ned bakken uskadet.

Gjørmefotball
Gjørmefotball er en type fotball som spilles i sumper, myrer eller på gjørmete baner. Sporten kommer fra nordøst England. Det var soldater og idrettsmenn som trengte hard trening som opprinnelig startet med dette.

Etter hvert er det blitt en folkesport. Det er 260 fotballag rundt i hele verden som spiller gjørmefotball. De har også organiserte turneringer hvert år, og VM i gjørmefotball.

Ingen skal si at det er en elegant sport. Spillerne løper til knes i leire og faller rett som det er i søledammer. Men morsomt er det visst!

Regler i gjørmefotball:

  • Kampen spilles i to omganger på 13 minutter hver.
  • Det er ikke lov å skifte sko under kampen.
  • Offside er ikke med.
  • Straffeområdet er 5 meter langt, men keeperen har kun lov til å holde ballen tre meter fra målet.
  • Det er seks spillere på banen fra hvert lag, og maks 12 i hver tropp.
  • Spillerne kan bytte ut og inn så ofte de vil.
Et nettsted for voksne som ønsker å bli bedre til å lese og skrive