Sportsaktiviteter til alle tider

Sportsaktiviteter før
Sportsaktiviteter har foregått til alle tider. Vikingene konkurrerte i skiløp for over 1000 år siden. Og lenge før den tid vet vi at folk drev med ballspill og bryting. Det er funnet nesten 4000 år gamle hulemalerier i Egypt som viser dette.

De olympiske leker startet i Hellas for mer enn 2700 år siden. Opprinnelig var dette en religiøs fest til ære for guden Zevs der utøverne stilte nakne. Det var bare menn som kunne delta. Premiene var for eksempel bronsegjenstander, rustninger, hester, kveg eller kvinner.

I vikingtiden skulle heltene være gode i sport. I historien om kongen Olav Tryggvason blir det fortalt at han kunne løpe på årene mens båten ble rodd. Islendingen Gunnar fra Lidarende kunne hoppe like høyt som sin egen høyde med tunge hærklær på seg.

Sportsaktiviteter i dag
Det er mange måter å være fysisk aktiv på. En som liker å bruke kroppen sin til å gå eller sykle i skog og mark, kalles gjerne en sporty person. En person som setter sitt eget og kanskje andres liv i fare, for eksempel ved å drive med basehopping, er en ekstremsportsutøver.

Mange gjør sportslige aktiviteter for å koble av og fylle på overskudd i en stressende hverdag. De fleste av disse slenger på seg ei jakke og gir seg i veg. Men vi ser også at mange av dem som mener å bruke sport som avkobling blir svært opptatte av rundetider, maksimaltid, verktøy og utstyr. Målet blir å slå sin egen rekord eller for å slå sine veltrente kolleger. For andre glade turgåere kan dette se ut som svært lite avslappende og enkelte mener det nærmer seg et prestasjonshysteri.

Sportsaktiviteter for alle
Uansett hvor godt eller dårlig trent du er: Du kan også begynne med en eller annen fysisk aktivitet, for det fins en sport for alle. Noen liker å danse, andre vil svømme. Noen trener i treningsstudio, mens andre står på snøbrett. Den som har lyst, kan finne fysiske aktiviteter som passer for seg. En funksjonsnedsettelse trenger ikke være en hindring. Mennesker med nedsatt funksjon tøyer sine grenser til langt over det de selv og andre trodde var mulig. Med den rette holdningen og godt tilrettelagte opplegg kan vi nå våre mål.

Vi har et slagord som sier at det viktigste er ikke å vinne, men å delta. Hvordan er det i dag? Hva mener du?

Et nettsted for voksne som ønsker å bli bedre til å lese og skrive