Er sunn mat sunn

Temaet mat er satt på dagsorden. Daglig kan vi lese i avisene om sunn eller helsefarlig mat.
Hva som er sunt og hva som er mindre sunt, diskuteres spalte opp og spalte ned.
Det blir nå stilt spørsmål til anbefalingene fra Statens ernæringsråd som i alle år har hatt monopol på sannheten om hva som er det sunneste norske kostholdet.

Statens ernæringsråd anbefaler et variert kosthold med magre kjøttprodukter, magre melkeprodukter, mye fisk, grovt brød, poteter, frukt og bær. Rådet er opptatt av å redusere fettmengden i kostholdet, og særlig animalsk fett. Dette fettet har lett for å avleire ser på innsidene av blodårene og er skadelig for hjertet.

Men til tross for gode råd gjennom tiår, fortsetter gjennomsnittsvekten i befolkningen å øke. Kan det skyldes at vi ikke lenger har fysisk krevende yrker? Eller kan det være noe med kosten?
Flere leger og forskere har sett på den rollen karbohydrater spiller i kosten. De har kommet fram til at mange øker vekten når de spiser mye karbohydrater. Disse ekspertene hevder at et for magert kosthold og mye karbohydrater øker sultfølelsen. De mener at det bare fører til at vi stadig må spise mer for å kjenne oss mette. De mener også at vi bør redusere inntaket av karbohydrater betraktelig, og at vi heller kan spise mer fisk og kjøtt, og også animalsk fett som for eksempel smør, fløte og rømme. I stedet for poteter til fisken anbefaler de å spise brokkoli i fløtesaus. De mener også at vi bør spise mer bær enn frukt.

Flere av disse forskerne hevder at en ikke ser mer fettavleiringer i blodårene hos folk med denne dietten enn hos dem som spiser magert fett og mer karbohydrater. De sier tvert i mot at trange årer kan komme av et kosthold med mye karbohydrater.

Til ettertanke
Hva mener du er de beste kostholdsrådene?

Et nettsted for voksne som ønsker å bli bedre til å lese og skrive