Luksusfella

Unge mennesker utsettes for en mengde fristelser hver dag. Butikkene bugner av flotte klær, sportsutstyr og lavpristilbud på reiser. Vi har fått en kultur som sier «Kjøp nå og betal senere».

Slike tilbud blir alt for fristende for mange mennesker og spesielt for unge. De ender med å sette seg i stor gjeld fordi de ofte bruker mer penger enn de har. I verste tilfelle tar de opp nye lån for å betale gamle lån. Det blir en vond sirkel. Etter hvert klarer de verken å betjene gjeld eller regninger. Regningene kommer regelmessig, men de blir ofte liggende i skuffen.

Tall fra inkassobyrået Lindorff viser at hver fjerde med inkassokrav hos dem, er i kategorien unge voksne (18-25 år), og antallet som skylder penger i denne aldersgruppen har økt med 50 prosent de senere åra. Disse unge skylder i snitt 30.000 kroner hver. Mange klarer ikke å betale tilbake disse pengene. det kan se ut som flere unge menn enn kvinner er dårlige betalere. Det kan være lurt å få hjelp av rådgivere for å få økonomien på rett kjøl igjen. Kast kredittkortene, er ett av rådene de får.

Politikere har begynt å tenke at privatøkonomi bør inn som fag i videregående skole. Unge voksne trenger også å lære mer praktisk matematikk, for det er veldig nyttig å kunne regne renter på lån.

Et nettsted for voksne som ønsker å bli bedre til å lese og skrive