Hvordan arbeide med en tekst for å lære innholdet?

I denne oppgaven får du ideer til hvordan du kan arbeide med tekster slik at du bedre kan huske hva du har lest. Det er en tekst om øya Senja som er utgangspunktet.
Synes du teksten virker vanskelig? Du kan høre den så mange ganger du vil med syntetisk opplesning. Marker teksten og trykke på lydikonet for avspilling.

Senja lesetekst

For å komme til Senja må du kjøre bil over Gisundbrua. Øya har det vi kaller en ferjefri fastlandsforbindelse.
På fastlandssida er Finnsnes den nærmeste byen. Finnsnes er handelssenteret for hele Midt-Tromsregionen. Senja hører også til i denne regionen. Senja ligger i Troms fylke, og er Norges nest største øy. Hinnøya er størst, og Svalbard er ikke regnet med.
Senja har ca 8000 innbyggere. Senja omfatter kommunene Berg, Torsken, Tranøy og deler av Lenvik. Lenvik kommune hadde flest innbyggere (4486). De bor flest folk langs Gisundet på innsiden av øya. I Gisundet ligger også tettstedet Silsand som er det tettest befolkede området med 2779 innbyggere.
Den videregående skolen ligger på Gibostad. Skolen har studieretninger innen naturbruk, elektrofag og teknikk og industriell produksjon. Det fins to videregående skoler og et studiesenter på fastlandet (på Finnsnes) der finnes også et studiesenter med desentralisert høyskoleutdanning.
Det er flest folka som bor på Senja er ansatte i fiskeindustrien. I Senjahopen er det stor aktivitet og i Gryllefjord i Torsken kommune, ligger det største fiskebruket.
Det fins også en gruve på Senja, nærmere bestemt på Skaland. Der utvinnes det grafitti.
På Senja er det flere museer. Blant disse har vi Samemuseet, Bygdemuseum og Kveitmuseet/Gammelbutikken i Skrolsvik. For de minste er Senjatrollet og Hulderheimen på Finnsæter i Berg kommune et populært mål.

Oppgaver – Under finner du en oppgave til denne teksten.
Flere oppgaver om Senja finner du her.

Hva handler disse tekstavsnittene om?

Et nettsted for voksne som ønsker å bli bedre til å lese og skrive