En bestefars hjertesukk

I dag har de aller fleste mennesker i Norge smarttelefoner og nettbrett. Har du tenkt over hva det kan gjøre i møtene mellom mennesker?

“De er ikke før kommet inn døra før de finner fram nettbrett og øreplugger og setter seg i sofaen. Der sitter de omtrent hele tiden. Når jeg snakker til dem, får jeg bare kortsvar uten at de løfter blikket fra brettet.”

Bestefaren lurer på om barnebarna ikke bryr seg om ham. Han tenker at om de kommer bare for å spise, sove og spille på brett, da kunne de kanskje heller la være å komme.

Bestefar vil lese bok_19p

Dette blir vanskelig for bestefar. Selv om han har lyst til å sette grenser for bruk av nettbrett og andre dataspill, opplever han et stort savn etter nærheten med barnebarna. Det merkes når de er der, og særlig når de har reist hjem.

Bestefaren vil gjerne være et godt forbilde og tilby barnebarna noe de ellers ikke får. For eksempel nærvær og tid til samtaler, tid til fortellinger fra gamle dager, tid til en tur i skogen eller i hagen. Barna møter forslagene hans med øreplugger i ørene. Da kjenner han at på følelsen av at dette er nytteløst. Han blir lei seg og gir opp.

Bestefar kunne ønske at det ble laget en kampanje lik de kampanjene som førte til røykeloven. Tenk om overdreven bruk av nettbrett og smarttelefoner kunne ses på som like skadelig som overdreven røyking?

Til ettertanke
Hva tenker du om å få besøk som ikke klarer å rive seg løs fra nettbrett og smarttelefoner?
Synes du det er vanskelig å la være å sjekket mobilen når du selv er på besøk?
Synes du det er vanskelig å snakke med folk som er opptatte med sine nettbrett.
Savner du noen ganger ro til å snakke med folk uten at dere blir avbrutt fordi det kommer inn en melding?
Tror du vi kommer til å få en lov som regulerer bruk av smarttelefoner og nettbrett?

Et nettsted for voksne som ønsker å bli bedre til å lese og skrive