Store muskler for en hver pris?

Det er i dag et stort kroppspress blant unge gutter. Tidligere var det bare bilder av lett påkledde, unge og perfekte jenter i mediene. Nå er det på moten å vise bilder av perfekte guttekropper også. Perfekte i betydningen av å ha store muskler. Det ser nå ut til at musklene aldri blir store nok.

Mange gutter er misfornøyde når de ser seg i speilet. De synes kroppen sin er for liten eller for feit. En slengbemerkning kan være nok: «Så pinglete du ser ut!» eller: «Fy filler’n så tjukk du er!», så er det i gang.
Mange av guttene begynner å trene og noen trener til de kaster opp og fortsetter like hardt rett etterpå, selv om kroppen har sagt fra at dette orker jeg ikke lenger.

Hvorfor har kroppepresset blant gutter økt de senere åra?
En årsak kan altså være at nå er det ikke lenger bare bilder av unge jenter som postes i sosiale medier, men også bilder av lettkledde unge menn. En blir overdrevent opptatt av kropp, utseende og muskler. Det gjelder å bli størst. Det gjelder å se ut som de kule gutta i actionfilmene.
Når livet bare består av trening, ekstreme dietter og proteinpulver, da blir det ganske snevert. Kanskje er det en viss glede i å se at musklene vokser, men i det lange løp blir kroppen utslitt, konsentrasjonen blir dårligere og den sosiale vennekretsen skrumper inn. Er det verdt det?

Til ettertanke
Kjenner du noen som trener alt for mye? Kan du som venn eller bekjent hjelpe denne til å et sunnere liv?
Den som trenger å snakke med noen om dette kan ringe til Røde Kors. Der kan en snakke uten å oppgi navnet sitt. Tjenesten er gratis og heter Kors På Halsen Nettadresse: korspahalsen.no Telefon: 800 333 21

Et nettsted for voksne som ønsker å bli bedre til å lese og skrive