Personlig hygiene

I denne teksten kan du lese om regler for god hygiene når du skal lage mat. Dersom du arbeider på et sykehuskjøkken er det spesielt viktig at du har god hygiene. Mange pasienter er svært syke og har liten motstandskraft mot bakterier.

Canteen kitchen with chefs during service

1. Håndvask
Håndvask er viktig.
Her er en tekst om hvordan du vasker hendene.

2. Sår og småskader
Dersom du har sår på hendene, må du bruke vanntett forbinding på såret. I tillegg må du bruke hansker.

3. Arbeidstøy
Alle må skifte til rent arbeidsantrekk og rene sko ved dagens begynnelse.
Dersom du søler på arbeidsklærne i løpet av dagen, må du skifte tøy.
Bruk engangsforklær når du arbeider med mat som kan grise til tøyet ditt.
Kokker og kantinepersonell skal bruke kokkelue eller hette på håret.
Dersom du har langt hår, må dette settes opp slik at det holder seg inni kokkelua eller hetta.

4. Annet
Det er ikke lov å bruke smykker, piercing, klokker, ringer og neglelakk. Heller ikke falske negler.
Mobiltelefoner skal ikke finnes i kjøkkenet. De må oppbevares i garderobeskapet.

5. Bruk av pc
Etter at du har brukt pc, tastatur eller mus, er det ekstra viktig at du husker å vaske hendene.
Det er fordi det ikke er mulig å holde pc, tastatur og mus like rent som kjøkkenutstyret.

Til ettertanke
Er noen av disse reglene ukjente for deg? Hadde du tenkt over at neglelakk for eksempel, ikke er lov?

Her kan du øve på ord og utrykke fra denne teksten.

Et nettsted for voksne som ønsker å bli bedre til å lese og skrive