Taushetsplikt i praksis

Klassefest

Er dette brudd på taushetsplikten eller er det uskyldig moro? Les om festen og tenk over hvordan du ville oppført deg om du var en ansatt på sykehjemmet eller om du var den store festløven.

Laila og Alex arbeidet på bygdas sykehjem. De var på fest for å feire at det var 10 år siden de var ferdige med ungdomsskolen. Alle skulle fortelle hva de hadde gjort siden de gikk ut av skolen. Noen hadde gått på universitetet. Andre hadde reist mye og var nå i gang med utdanningen sin. Mange hadde fått arbeid i bygda og blitt værende der.

Etter hvert ble det Alex’ og Lailas tur til å fortelle. Alle syntes det var morsomt å mimre om gamledager. De begynte å tenke på den gamle læreren de hadde hatt.
Trond spurte: «Er fru Vik havnet på Solgløtt nå?»
Adam sa : «Jeg hørte naboen min sa at hun har begynt å tulle litt.»
Vibeke la til: «Ja, hun tisser visst på seg nå også»
Guri sa: «Hun som var så rik, hun kunne vel valgt å betale for å bli stelt hjemme?»

Alex hadde så mye å si. Fru Vik hadde vært en ordentlig hespetre, så han gledet seg til å legge ut om hvordan hun var nå. Han begynte med å si: «Jo, fru Vik er hos oss nå. Hun bor på skjermet avdeling og……»

Laila stoppet ham, hun sa: «Husk at vi har undertegnet taushetsløfte, Alex!»

Og dermed fikk ikke Alex sagt:
«Fru Vik er ei skikkelig skrulle. Hun klarer ikke å holde seg ren, og ser ut som ei sjuske like etter at morgenstellet er gjort. Hun blir ofte veldig sint og da må vi leie henne inn på rommet hennes og sitte der til hun roer seg. Og dessuten, hun eier ikke nåla i veggen. For noen år siden ble hun lurt av en yngre mann som hun ble forelsket i. Han forsvant med alle pengene hennes!»

Dette var det han ville si og han hadde håpet på mye latter og litt beundring fra de andre.

Til ettertanke
Hvordan tror du de andre på festen hadde reagert om Alex ikke hadde blitt stoppet av Laila?

Et nettsted for voksne som ønsker å bli bedre til å lese og skrive